Članek Kranjčanka, april 2017

31 Jul Članek Kranjčanka, april 2017

Stara hiša, novi dom

Za naš nasvet nas je tokrat zaprosil mlajši par z  dvema otrokoma, ki si želi v družinski hiši opremiti svoje stanovanje. Hiša je razdeljena na pritlični in nadstropni del, v spodnji etaži si bo stanovanje preuredila mama, zgornji del pa je prepustila mladi družinici. Predvsem si želijo skupnega bivalnega prostora s kuhinjo, dve otroški sobi, spalnico s pisalnim delom in večjo kopalnico.

Obstoječa funkcionalna razporeditev ne ustreza potrebam družine, prostori so nepovezani, majhni ali neprimernih razmerij.  Po pregledu nosilnih in predelnih sten je bilo ugotovljeno, da sta dve steni nosilni, ostale stene pa je možno odstraniti. Pri razporeditvi kuhinjskega dela in kopalniških elementov, je bilo potrebno upoštevati tudi lokacijo obstoječih odtokov. Nova zasnova prostorov upošteva vse želje naročnika: iz notranjega stopnišča (1) pridemo v osrednji hodnik (2), ki povezuje vse prostore. Takoj ob stopnišču je garderoba (3), kjer najprej odložimo oblačila in čevlje, nato pa stopimo v osrednji bivalni  prostor (4) , kjer se odvijajo dnevni dogodki in druženje. Med jedilno mizo in hodnikom je oblikovan paravan z vertikalnimi oz. horizontalnimi lesenimi letvicami, ki hkrati deluje funkcionalno in dekorativno.  Levo po hodniku sta dve otroški sobi (5,6), desno po hodniku pa je spalnica za starše (7). Kopalnica ima večjo tuš kabino in dva umivalnika (8). Po prenovi ni več ne duha ne sluha o majhnih prostorih in novo stanovanje je primerno za sodobno bivanje.

 

Nova funkcionalna ureditev tlorisa.

grušt_arhitektura_prenova_tloris_2

Obstoječe stanje.

grušt_arhitektura_tloris_obstoječe

No Comments

Post A Comment